Keresés


Hírek
Házhoz menő zöldhulladék gyűjtés időpontjai Balassagyarmaton!
  • 2024. március 22.   PÉNTEK    DÉLI városrész  (Vasúttól Szügy felé) és Nyírjes
     
  • 2024. március 25.   HÉTFŐ     ÉSZAKI városrész (Vasúttól Felvidék felé) és Kóvár

zöldhulladék gyűjtésére alkalmas közszolgáltató (VERTIKÁL / DTKH N.Kft / Zöld Hid B.I.G.G. N.Kft) által rendszeresített lebomló zsákokat max 10 db-ot és a max 6 cm átmérőjű és egy méter hosszúra darabolt  és kötegelt nyesedéket, max 1mmennyiségig, a szállítási napon reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni.

Együttműködésüket köszönjük!

 
Komposztálási tudnivalók
 
Á L L Á S lehetőség!

Társaságunk Munkavállalók jelentkezését várja Gépjárművezetői illetve Rakodói munkakörbe!

Megnyitom >>>

 
NHKV tájékoztatás!
 
Rezsidíjcsökkentés!
Szavazás
Ön szelektáltan gyűjti a hulladékot?
Igen, mindent amit csak tudok
Néha szelektálok
Soha nem szelektálok

Szemét vagy másod alapanyag?

Műanyag palack–szemét vagy fontos másod alapanyag?

A környezettudatos élet egyik legfőbb ismérve, ha a háztartásunkban keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük.

A műanyag palackot például vihetjük a szelektív gyűjtőszigetre, ahol az erre kijelölt konténerbe dobjuk, vagy tehetjük abba a műanyag zsákba, amit Balassagyarmaton kéthetente, falvakban havonta szállítanak el az Önök otthonaitól a hulladékszállítást végző munkatársaink.

Ezzel Ön is hozzájárulhat a műanyag újrafelhasználásához.

De nézzük, mi is a PET-palack? A pillepalackok forradalmasították az üdítőpiacot, azonban a kényelmes megoldást ígérő műanyag tömeges megjelenése automatikusan hozta magával a világunkra nehezedő egyre nagyobb hulladékkérdést. A PET egy mozaik szó, a polietilén-tereftalát rövidítése, mely egy hőre lágyuló műanyagfajta. A belőle készülő műanyag PET palack ma már mindannyiunk számára ismert: ásványvíz, üdítőital, étolaj és egyéb alkohol tartalmú termékek kedvelt csomagolóanyaga. Legkönnyebben az aljukon található pontszerű öntési maradványról (szemölcsről) ismerhetjük fel, valamint a palackon illetve a címkén látható háromszög alakú piktogramról.

Másfél milliárd PET-palackot használunk el évente

Az újrahasznosítás rajtunk, fogyasztókon is múlik, vagyis a polcról leemelt PET-palack sorsa szó szerint a kezünkben van. Hogy egy mezei szemétdombon - rosszabb esetben a természet lágy ölén - köt ki, vagy pedig egy szelektív hulladékgyűjtés formájában a megfelelően szépen laposra taposva kerül újrahasználatra, az már egyedül a mi felelősségünk.

Tapossa laposra!"

Talán ezt is kevesen gondolják végig, de az anno „Tapossa laposra!" mozgalom nem véletlenül kampányolt olyan hangosan a PET ilyen típusú zsugorítása mellett. A lábbal végezhető eljárás nagyjából 25%-ra csökkenti a PET-palackok térfogatát. Ennél még hatékonyabb, 8%-ra történő zsugorodást érhetünk el speciális elektromos készülék segítségével, de az ugye plusz energiát használ. A lapos PET-palack azért jó, mert így a szállítást végző autó kevesebbszer fordul, energiát spórol, és kevésbé terheli a környezetet. Ilyen apróságokon is sok múlik.

Polárpulcsiként látjuk viszont

A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a textiliparban hasznosítják. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polárpulcsi. A kínai piacokról jól ismert szöszmöszmackó is így készül, vagy a műanyag szőnyegszál, paplan, fátyol stb. De az anyagminőség függvényében készíthető belőle hőformázható fólia, pántolószalag vagy virágcserép is, sőt akár ismét palack. Talán ez utóbbi lenne a legkézenfekvőbb megoldás, de ehhez a hulladékot oly módon kell visszaforgatni, hogy a regranulátum műszaki jellemzői megfeleljenek az eredeti termékekkel szemben támasztott követelményeknek. A „szupertiszta" eljárás már létezik,  amellyel élelmiszeripari minőségű, az eredetivel közel azonos anyag állítható elő , maga a visszaforgatás azonban igen költséges. 

Így lesz tehát pulóver a vizes palackunkból, és bár örülünk az újrahasznosításnak, azért meg kell jegyeznünk, hogy ebben az esetben is az okos önmérséklet lenne a lehető legjobb megoldás. Vagyis ha egyáltalán nem is vásárolnánk PET-palackos termékeket, hiszen az újrahasznosított műanyag is csak műanyag, a környezetet ugyanúgy terheli.

bővebb információ: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-lesz-veled-pet-palack

 

Letöltés PDF formátumban