Keresés


Hírek
Házhoz menő zöldhulladék gyűjtés időpontjai Balassagyarmaton!
  • 2024. március 22.   PÉNTEK    DÉLI városrész  (Vasúttól Szügy felé) és Nyírjes
     
  • 2024. március 25.   HÉTFŐ     ÉSZAKI városrész (Vasúttól Felvidék felé) és Kóvár

zöldhulladék gyűjtésére alkalmas közszolgáltató (VERTIKÁL / DTKH N.Kft / Zöld Hid B.I.G.G. N.Kft) által rendszeresített lebomló zsákokat max 10 db-ot és a max 6 cm átmérőjű és egy méter hosszúra darabolt  és kötegelt nyesedéket, max 1mmennyiségig, a szállítási napon reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni.

Együttműködésüket köszönjük!

 
Komposztálási tudnivalók
 
Á L L Á S lehetőség!

Társaságunk Munkavállalók jelentkezését várja Gépjárművezetői illetve Rakodói munkakörbe!

Megnyitom >>>

 
NHKV tájékoztatás!
 
Rezsidíjcsökkentés!
Szavazás
Ön szelektáltan gyűjti a hulladékot?
Igen, mindent amit csak tudok
Néha szelektálok
Soha nem szelektálok

Óvjuk környezetünket!

Nagyon fontos tudni, hogy az otthonunkban, munkahelyünkön keletkező hulladék mennyisége és térfogata csökkenthető! Az eddig elhelyezett és folyamatosan emelkedő számú szelektív hulladékgyűjtés pedig abban segíthet, hogy a keletkezett hulladék, jelentős részét a 3-féle zsák valamelyikébe dobva az újrahasznosítható anyagok gyűjtését támogassuk. Odafigyelésünk kétszeresen is megéri a fáradságot!

Hogyan óvjuk környezetünk erőforrásait?

Legyünk tudatos vásárlók! Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van!

Igyekezzünk olyan terméket vásárolni, ami újrahasznosítható csomagolásban van (visszaváltható PET-palack, betétdíjas a göngyöleg, stb.).

A nem visszaváltható ásványvizes, üdítős PET-palackokat gyűjtsük össze, gyűrjük, hajtogassuk laposra, így egyszerre sokkal többet vihetünk el és dobhatunk be a szelektív hulladékgyűjtő szigetek MŰANYAG feliratú tartályaiba!

A fém italos dobozokat összegyűrve a FÉM ITALOSDOBOZ, a tetrapak üdítős vagy tejes dobozokat üresen szintén egy mozdulattal összelapítva az italoskarton (szürke) feliratú zsákokba dobhatjuk! Ez által ritkábban kell kivinni a szemetet, és a kukák is lassabban telnek meg. A módszerrel fáradságot és pénzt takaríthatunk meg.

Ne vásároljunk agyoncsomagolt terméket, mindig mérlegeljük a termék és a csomagolóanyag arányát (pl. dobozos bonbon kontra tábla csoki), ez a pénztárcánkon is látszik, mert a csomagolóanyagot is meg kell fizetni, amit kibontás után eldobunk.

Ha már alaposan becsomagolt árut kényszerülünk venni, csomagolóanyagát laposra hajtva dobjuk a kék PAPÍR feliratú zsákba!

Vásároljunk nagyobb egységcsomagokat, ha lehet (pl. kis pohár tejföl kontra 5 dl tejföl). A tejfölös, joghurtos, margarinos poharak kiválóan alkalmasak palántázásra, az összegyűjtött poharakat átadhatjuk olyan kertészeknek, akik szívesen fogadják.

Vásárláskor csak annyi műanyag szatyrot fogadjunk el, amennyi valóban szükséges! Legjobb, ha viszünk magunkkal otthonról szatyrot, kosarat vagy vászontáskát.

Keressük a természetes alapanyagú vagy könnyen újrahasznosítható termékeket, csomagolásokat!

Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező elektronikai hulladékot, számítógép-alkatrészt, elhasznált szárazelemet gyűjtsük össze otthon külön zacskóban, és időközönként vigyük el az elektronikaz gyűjtőpontra, melyet társaságunk a lomtalanításhoz hasonlóan, időről időre meghirdet, ahol díjmentesen leadhatjuk!

Kerüljük az egyszer használatos termékeket!

A vásárláskor kapott nejlon szatyrokat, mosóporos, kutyaeledeles műanyag zsákokat használjuk el szemeteszsáknak!

Ne vásároljunk mérgező, erős szintetikus alapanyagú vegyszereket, potenciális veszélyes hulladékot!

Minimalizáljuk a mosó-, tisztító- és vegyszerfelhasználást! A háztartásokban általában sokkal több és erősebb vegyszert használunk, mint amennyi a tisztaság és higiénia fenntartásához szükséges. Így a csomagolóanyagokból keletkező szemét is kevesebb, és környezetünket is védjük.

Nézzünk utána, milyen hatékony módszereket alkalmaztak nagyanyáink a tisztaság eléréséhez! Például ablaktisztításhoz, vízkő-eltávolításhoz ma is a leghatékonyabb a biológiai erjesztésű háztartási ecet, 1:10 arányban.

Kutyapiszok felszedésére, eltávolítására felhasználható a háztartásban feleslegessé vált, hibátlan állapotban lévő nejlon zacskó, nem kell újat vennünk erre a célra!

A lakókörnyezetünkben szervezzünk parktisztítást, játszótér-takarítást más lakókkal, szomszédokkal összefogva. Ez kiváló alkalom társas kapcsolatok kialakítására és építésére, illetve felhívjuk mások figyelmét arra, hogy közvetlen környezetük tisztasága és rendezettsége érték. Ezzel csökkentjük a nemzetgazdaság terheit, a költségvetésből kevesebb erőforrást kell felhasználni a lakókörnyezet rendben- és tisztántartására, így közvetve is gazdasági előnyhöz jutunk.

Ültessünk fákat! Akinek nincs kertje, az ültethet egyet egy erdőszélen, parkban, lakótelepen, vagy ahol nem zavar vele senkit.

A kertes házban élők ne égessenek, inkább komposztáljanak!

Gyűjtsük az esővizet kerti locsolásra, ne használjunk mérgeket, csak természetes permetező szereket! Erre vonatkozóan a gazdaboltokban kérjük szakember tanácsát!

Letöltés PDF formátumban